Daag je jezelf ook nog eens graag uit?

By | Tai Chi
Door Philip Kums

Dikwijls hoor ik van mensen dat ze Tai Chi toch niet zo gemakkelijk vinden. En dat is waar. Dat is ook de reden waarom ik het zo graag doe. Ik vind het fijn om mezelf eens uit te dagen en om eens iets nieuws te proberen. Want inderdaad Tai Chi is een uitdaging en het is niet gemakkelijk, maar het is ook zeker niet onmogelijk.

Om Tai Chi te beoefenen, heb je enkel een beetje spierkracht nodig, en ook een beetje evenwicht en coördinatie. Het gaat niet alleen om de verschillende bewegingen, maar je gaat sterker, je krijgt een beter evenwichtsgevoel in verschillende posities en de coördinatie tussen je armen en benen wordt ook beter.

Door veel te oefenen, ga je op een bepaald moment gewoon voelen dat het goed zit, dat alles correct is. Maar in het begin zullen de armen te snel bewegen, of de benen te traag. Soms is de synchronisatie verkeerd. Maar wanneer het dan opeens allemaal klopt, dan is dat gevoel onbeschrijfbaar. Dan zijn body, mind en spirit allemaal op één lijn.

Tai Chi was oorspronkelijk een gevechtskunst, zodat er bewegingen in voorkomen die dienden om te vechten tegen anderen. Maar voor ons is dit niet relevant. Wij gebruiken deze bewegingen als een instrument om onszelf uit te dagen. Door deze bewegingen te gebruiken, verbeteren we onze coördinatie, onze spierkracht, onze vitaliteit, en zoveel meer andere aspecten van onze gezondheid.

Is het niet tijd om jezelf nog eens uit te dagen?

Het belang van repetitie

By | Tai Chi
Naar de inzichten van Shaolin Master Shi Heng Yi

Repetitie en continuïteit…
Anders gezegd: herhaling en ononderbroken voortgang.
Deze twee zijn onze vrienden, zeker bij het beoefenen van Tai Chi.

Een geweldige fysieke uitvoering zoals bijvoorbeeld hoog opspringen is niet van belang, maar wel het steeds opnieuw doen van simpele bewegingen. Deze herhaling brengt geleidelijk een evenwicht in ons innerlijke zelf tot stand en zorgt ervoor dat onze geestelijke toestand helder en duidelijk wordt voor onszelf.

Als we een bepaald doel willen bereiken, zoeken we uit welke vaardigheden en hulpmiddelen we nodig hebben om dit doel waar te maken en hoe we deze kunnen bekomen. We maken dan een plan en investeren de nodige tijd om de beoogde kundigheid te bereiken. Op bepaalde gebieden zijn er vele jaren van oefening nodig om voldoende vaardigheid op te bouwen.

Zo is het ook bij het aanleren van Tai Chi.

Als we goed oefenen, voelen we al vrij snel de weldoende invloed van Tai Chi, maar het ultieme niveau bereiken we pas door de bewegingen voortdurend te herhalen. Iemand die gedurende 20 of 30 jaar Tai Chi beoefent, zal de bewegingen compleet anders uitvoeren dan toen zij of hij de training begon. In het begin denken we dat de bewegingen vooral gaan om spierbeheersing en fysiek sterker worden. Echter, hoe meer we oefenen en herhalen, intensief en geconcentreerd trainen, hoe verfijnder we de bewegingen zullen kunnen uitvoeren en hoe meer plezier we eraan zullen beleven.

Ik vloei zoals het water in de rivier

By | Tai Chi
Dr. Lam: Hoe je Tai Chi verbeteren?

De ontwikkeling van Tai Chi is gebaseerd op de Chinese interpretatie van de wetten van de natuur en op de traditionele Chinese geneeskunst.

Het ultieme doel van het beoefenen van Tai Chi is jouw Qi – de interne energie die elk levend wezen in zich draagt – zo effectief mogelijk te gebruiken.

Als je Qi gezond, sterk en evenwichtig is, ben je het zelf ook.

Observeren hoe de natuur werkt, helpt ons om onze Tai Chi beoefening te verbeteren. Eén van die natuurwetten is hoe het water zich gedraagt, hét voorbeeld van de goede manier waarop je Tai Chi uitvoert.

Onze Qi, de levensenergie, vloeit zoals het water onder het oppervlak van een kalme rivier. Ook al is het wateroppervlak rustig, eronder stroomt een verborgen, immense kracht.

Wanneer jij je vloeiend beweegt zoals het water, groeit je energie en je Qi wordt sterker. Wanneer je echter de vloeiende bewegingen onderbreekt, stopt ook het stromen van je energie. Als je daarna de beweging hervat, moet de energie weer van het begin af opgebouwd worden.

Het beste is dus de Tai Chi bewegingen soepel, vloeiend, rustig en zonder onderbreking uit te voeren. Deze manier van bewegen heeft meer effect om je Qi te doen groeien.

Soepele, vloeiende bewegingen helpen je ook om je geest tot rust te brengen, om je meer sereen te voelen.

Vloeiend bewegen helpt je eveneens om je spieren op een veilige en comfortabele manier te rekken. Als je veel plotse en bruuske bewegingen uitvoert, is er meer risico op kwetsuren en ga je sneller over je lichamelijke limieten.

Je moet soepel bewegen en binnen je comfortzone blijven.

Tenslotte is soepel en vloeiend bewegen ook gewoon aangenamer voor lichaam en geest. Je zal meer genieten van het beoefenen van Tai Chi.

Denk aan het water en de stroming in de rivier. Als je ooit in een rivier valt, vecht dan niet tegen de stroming. Ook al lijkt de rivier kalm, de stroming beneden is veel sterker dan jij. Ga met de stroming mee en beweeg je geleidelijk naar de oever toe.

Dat geldt ook voor Tai Chi. Volg de wet van de natuur. Het zal je sterker, rustiger en meer sereen maken. Vechten tegen de natuur, tegen de aard van je lichaam en geest en omgeving heeft een tegengesteld effect.

Go with the flow. Het klinkt niet alleen logisch, het maakt Tai Chi effectiever en aangenamer.

Het verhaal van de kunstschilder

By | Tai Chi

In een land, ver weg van hier, leefde een kunstschilder die door de jaren heen vrij beroemd was geworden.

Op een dag kreeg hij bezoek van een rijk man, die graag geld uitgaf aan kunst en die wilde zien of zijn manier van schilderen hem beviel.

De rijke heer bekeek de schilderijen en vond ze heel mooi. “Prachtig”, zo sprak hij, “uw schilderijen zien er eenvoudig uit maar toch perfect uitgevoerd. Ik zou graag eentje bestellen. Kan u mij een haan schilderen, zo één met mooi gekleurde veren en een golvende staart? Dat lijkt me niet al te moeilijk.”

“Dat kan.” antwoordde de artiest, “Maar ik heb er wel wat tijd voor nodig.”

“Ach zo?” reageerde de rijke man, “Wel, ik moet nu toch op handelsreis en kom over 12 maanden weer langs.”

Na zijn reis kwam de rijke handelaar terug om zijn schilderij op te halen, maar de kunstenaar zei dat het nog niet klaar was.

De rijke heer was teleurgesteld maar geduldig en zei dat hij zou terugkeren na nog eens 12 maanden.

Daarna verscheen hij weer ten huize van de schilder, maar die verontschuldigde zich opnieuw, want het kunstwerk was nog steeds niet afgewerkt.

Zijn opdrachtgever was geïrriteerd: “Mijn geduld is in feite al op, maar goed, ik kom over 12 maanden een laatste keer terug. Maar als het schilderij dan niet af is, dan kan u het vergeten en gaat de koop niet door.”

Na die periode ging de rijke man terug langs bij de kunstschilder. Vol verwachting vroeg hij naar het schilderij, maar de artiest zei: “ Ik ben blij u te zien. Heb alstublieft wat geduld. Gaat u hier maar zitten in het tuinpaviljoen.” En hij plaatste ondertussen een blanco doek op de schildersezel.

Verwonderd ging de heer zitten in een gemakkelijke zetel van het paviljoen en keek hoe de schilder zijn verf en penselen klaarmaakte.

De artiest toog aan het werk en in 10 minuten tijd schilderde hij  een prachtig, perfect portret van een mooie haan.

De rijke man was stomverbaasd: “Wat is me dat nu? Ik heb zo lang gewacht, drie jaar lang, op mijn schilderij, en nu heeft u slechts 10 minuten nodig om dit kunstwerk te maken.”

De kunstschilder glimlachte vermoeid en vroeg de heer om mee te komen naar zijn atelier. Daar, in de grote schilderstudio, viel de mond van de kunstkoper open van ontzag: aan de muren hingen honderden schetsen en doeken van hanen, allemaal pogingen om een perfect werk te kunnen schilderen.

Eindelijk begreep de rijke man dat het helemaal niet gemakkelijk was om zulk perfect schilderij te maken, ook al leek het simpel van stijl. Hij betaalde de artiest goed, hing het schilderij thuis op een ereplaats en was er heel gelukkig mee.

Dit verhaal kunnen we vergelijken met het leerproces van Tai Chi.

Mensen die het niet kennen en een demonstratie bijwonen, zien enkel “eenvoudige” bewegingen die gemakkelijk lijken. Beginners zeggen vaak: “Tai Chi ziet er leuk uit, niet te moeilijk, ik hoef dan niet veel te oefenen of me in te spannen.” Er zijn er die op dat niveau blijven steken en dat is oké voor hen.

Maar hebt ook de zogenaamde Tai Chi-fanaten: zij willen er alle weldoende voordelen uithalen en proberen zich steeds te verbeteren. Maar dat is niet gemakkelijk! Op een gegeven moment denken ze: “Yes! We hebben het! Zo moet het!” maar het volgend moment is dat gevoel verdwenen en beginnen ze met goede moed opnieuw aan de oefening.

Tai Chi goed beoefenen, is een langdurig leerproces met veel en hard werk.

De schijnbaar eenvoudige bewegingen zijn het resultaat van langdurige inspanningen, er is geen eindpunt, er is altijd ruimte voor verbetering.