Het verhaal van de kunstschilder

By | Tai Chi | No Comments

In een land, ver weg van hier, leefde een kunstschilder die door de jaren heen vrij beroemd was geworden.

Op een dag kreeg hij bezoek van een rijk man, die graag geld uitgaf aan kunst en die wilde zien of zijn manier van schilderen hem beviel.

De rijke heer bekeek de schilderijen en vond ze heel mooi. “Prachtig”, zo sprak hij, “uw schilderijen zien er eenvoudig uit maar toch perfect uitgevoerd. Ik zou graag eentje bestellen. Kan u mij een haan schilderen, zo één met mooi gekleurde veren en een golvende staart? Dat lijkt me niet al te moeilijk.”

“Dat kan.” antwoordde de artiest, “Maar ik heb er wel wat tijd voor nodig.”

“Ach zo?” reageerde de rijke man, “Wel, ik moet nu toch op handelsreis en kom over 12 maanden weer langs.”

Na zijn reis kwam de rijke handelaar terug om zijn schilderij op te halen, maar de kunstenaar zei dat het nog niet klaar was.

De rijke heer was teleurgesteld maar geduldig en zei dat hij zou terugkeren na nog eens 12 maanden.

Daarna verscheen hij weer ten huize van de schilder, maar die verontschuldigde zich opnieuw, want het kunstwerk was nog steeds niet afgewerkt.

Zijn opdrachtgever was geïrriteerd: “Mijn geduld is in feite al op, maar goed, ik kom over 12 maanden een laatste keer terug. Maar als het schilderij dan niet af is, dan kan u het vergeten en gaat de koop niet door.”

Na die periode ging de rijke man terug langs bij de kunstschilder. Vol verwachting vroeg hij naar het schilderij, maar de artiest zei: “ Ik ben blij u te zien. Heb alstublieft wat geduld. Gaat u hier maar zitten in het tuinpaviljoen.” En hij plaatste ondertussen een blanco doek op de schildersezel.

Verwonderd ging de heer zitten in een gemakkelijke zetel van het paviljoen en keek hoe de schilder zijn verf en penselen klaarmaakte.

De artiest toog aan het werk en in 10 minuten tijd schilderde hij  een prachtig, perfect portret van een mooie haan.

De rijke man was stomverbaasd: “Wat is me dat nu? Ik heb zo lang gewacht, drie jaar lang, op mijn schilderij, en nu heeft u slechts 10 minuten nodig om dit kunstwerk te maken.”

De kunstschilder glimlachte vermoeid en vroeg de heer om mee te komen naar zijn atelier. Daar, in de grote schilderstudio, viel de mond van de kunstkoper open van ontzag: aan de muren hingen honderden schetsen en doeken van hanen, allemaal pogingen om een perfect werk te kunnen schilderen.

Eindelijk begreep de rijke man dat het helemaal niet gemakkelijk was om zulk perfect schilderij te maken, ook al leek het simpel van stijl. Hij betaalde de artiest goed, hing het schilderij thuis op een ereplaats en was er heel gelukkig mee.

Dit verhaal kunnen we vergelijken met het leerproces van Tai Chi.

Mensen die het niet kennen en een demonstratie bijwonen, zien enkel “eenvoudige” bewegingen die gemakkelijk lijken. Beginners zeggen vaak: “Tai Chi ziet er leuk uit, niet te moeilijk, ik hoef dan niet veel te oefenen of me in te spannen.” Er zijn er die op dat niveau blijven steken en dat is oké voor hen.

Maar hebt ook de zogenaamde Tai Chi-fanaten: zij willen er alle weldoende voordelen uithalen en proberen zich steeds te verbeteren. Maar dat is niet gemakkelijk! Op een gegeven moment denken ze: “Yes! We hebben het! Zo moet het!” maar het volgend moment is dat gevoel verdwenen en beginnen ze met goede moed opnieuw aan de oefening.

Tai Chi goed beoefenen, is een langdurig leerproces met veel en hard werk.

De schijnbaar eenvoudige bewegingen zijn het resultaat van langdurige inspanningen, er is geen eindpunt, er is altijd ruimte voor verbetering.

Je Tai Chi verbeteren door mentaal jing te zijn en fysiek song

By | Tai Chi | No Comments

Om je Tai Chi te verbeteren, is het essentieel om regelmatig te oefenen, de Tai Chi-principes te begrijpen en ze te integreren in je oefensessies.

Volgens Dr. Lam is beoefenen van Tai Chi zoals een berg beklimmen. Naarmate je hoger op de berg geraakt, hoe mooier de uitzichten gaan zijn. Maar vergeet nooit wat Sun Lu Tang ooit zei: “Het gaat niet om het bereiken van de top van de berg, maar wel de reis er naar toe en hoe leuk die reis is.”

De volgende principes zullen ervoor zorgen dat je Tai Chi verbetert, zodat je op een hoger deel van de berg geraakt: jing (静), song (松), chen (沉) en huo (活). Deze vier principes vullen elkaar aan. Dus je hoeft niet volledig bedreven te zijn in de ene voordat je naar de andere gaat. Ze hebben een positieve invloed op elkaar, zodat je door vooruitgang te boeken bij de ene, alle andere ook verbetert.

Sommige van de onderstaande concepten zijn mogelijks op dit moment nog niet duidelijk voor jou. Laat dat je niet te veel afschrikken. Naarmate je verder komt, zul je ze beter begrijpen. Naarmate je niveau van Tai Chi verbetert, zullen de woorden een diepere betekenis krijgen.

JING

Jing betekent “mentale rust of sereniteit”. Denk aan de rust in je geest; denk aan rust van binnenin. Stel je voor dat je in een rustige omgeving bent, zoals aan een mooi meer of ergens boven op de berg. Als je dit regelmatig doet, word je al snel stil van binnen en kun je je concentreren op wat je lichaam aan het doen is. Een andere manier om jing te bereiken, is door meer opmerkzaam te zijn van je lichaam of in het moment te zijn.

Het zal tijd kosten om een ​​zekere mate van mentale rust te bereiken. Maar als je het eenmaal hebt bereikt, onthoud je de route. De volgende keer dat je oefent, zal je geest sneller in staat zijn om zich naar dezelfde toestand te verplaatsen, en zul je in staat zijn om door te gaan naar een hoger niveau. Jing verbetert de ontspanning. Het helpt je om je beter te concentreren. Dit verbetert op zijn beurt je evenwicht en verlicht de spierspanning. Het belangrijkste is dat het een ruimte creëert voor je qi (levensenergie), om te circuleren en te ontwikkelen.

De mentale rust van Tai Chi verschilt van sommige andere vormen van meditatie. Terwijl je van binnenin sereen bent, ben je je nog steeds bewust van je omgeving en in staat om de situatie om je heen op elk moment te beoordelen – ook met aandacht voor de omgeving. Een meer jinge mentale toestand zal je helpen om effectiever om te gaan met elke crisis in het echte leven. Als je het nodig hebt, kan het zachtjes tegen jezelf zeggen van het woord ‘jing’ je helpen om in die toestand te komen.

SONG

Song wordt vaak vertaald als “ontspanning”, maar het betekent meer dan dat in het Chinees. Het geeft een gevoel van loskomen van de gewrichtsvlakken en het rekken van de gewrichten. Stel je voor dat al je gewrichten van binnenuit zachtjes openen, loskomen of uitgerokken worden. Neem bijvoorbeeld je schoudergewricht. Als je dat gewricht voorzichtig uitrekt, voel je een klein kuiltje op de bovenkant van de schouder. Als je het schoudergewricht aanspant, verdwijnt het kuiltje.

Pas dit idee nu toe op andere gewrichten, natuurlijk zou je niet in staat zijn om nog een kuiltje te maken. Visualiseer dat ze loskomen. Maak in de bovenste ledematen uw ellebogen, polsen en vingergewrichten los door ze in de tegenovergestelde richting uit te rekken, bijna alsof je het gewricht voorzichtig opentrekt. In de wervelkolom moet de versoepeling verticaal zijn. Visualiseer je wervelkolom als een touwtje dat je voorzichtig aan beide uiteinden uitrekt. Strek voor de onderste ledematen je heupgewrichten en kniegewrichten voorzichtig naar buiten, zodat je benen een boog vormen.

Deze methode van losmaken vormt een soort gecontroleerde ontspanning. Song helpt je qi krachtig door de gewrichten te stromen, bouwt interne kracht op. Het zal ook je jing verbeteren. Wanneer je gewrichten meer ontspannen zijn, wordt je geest meer jing, en naarmate je geest meer jing wordt, zal het op zijn beurt je gewrichten verder ontspannen.

Probeer minimaal twee weken aan één principe te werken voordat je verder gaat met een ander. En kom regelmatig terug naar deze principes en je zult iedere keer andere en mooiere uitzichten ontdekken.

Geniet van je reis. Geniet van je Tai Chi.

Je hebt T’ai Chi, Taiji en Tai Chi

By | Tai Chi | No Comments
Voor alle duidelijkheid: T’ai Chi, Taiji en Tai Chi zijn volledig hetzelfde. Daarnaast spreken sommigen ook nog over Taiji Quan of Tai Chi Chuan. Dit zijn 2 verschillende manieren om het Chinese woord/begrip weer te geven en er zullen nog wel andere westerse schrijfwijzen bestaan. Na verloop van tijd is het laatste woord ook nog weggelaten. Dus we spreken eigenlijk allemaal over hetzelfde: Tai Chi.

Wel kent Tai Chi vier heel bekende stijlen.

Chen-stijl

De Chen-stijl is de oudste van alle Tai Chi-stijlen. Deze stijl is ontwikkeld door Chen Wangting in het dorp Chenjiagou (Chen-dorp) in het hart van China rond het einde van de 16de eeuw. Het is een eerder martiale stijl die gekenmerkt wordt door de afwisseling van trage en explosieve bewegingen, lage standen en spiraalvormige interne bewegingen.

Yang-stijl

Yang-stijl werd ontwikkeld door Yang Luchan (°1799), zijn familieleden en zijn leerlingen. Meneer Yang wijzigde wat hij in het Chen-dorp had geleerd en begon zijn eigen school in Beijing. Hij maakte de stijl zachter en ronder. Het is de meest beoefende stijl in zowel China als in het Westen.

Wu-stijl

Wu Quanyou was de beste student van Yang. De Wu stijl die hij ontwikkelde is de meest compacte van alle Tai Chi stijlen.

Om het verhaal nog iets ingewikkelder te maken bestaat er ook een tweede Wu Stijl, ontwikkeld door Wu Yuxiang. Die leerde zowel bij Yang als bij Chen en gaf les aan de Hao-familie. Daarom wordt deze stijl ook wel eens de Wu-Hao stijl genoemd.

Sun-stijl

Deze stijl is de jongste van alle Tai Chi stijlen. Sun Lutang (°1860 – +1933) was een expert in Kunf-Fu. Hij leerde pas op latere leeftijd Tai Chi van iemand van de Hao-familie. Hij was de eerste persoon die Tai Chi aan vrouwen leerde.

Bij de Sun Stijl staat men duidelijk hoger waardoor het minder belastend is voor de gewrichten van de onderste ledematen. Het is duidelijk de zachtste van alle stijlen en wordt daarom vaak aangeraden aan mensen met gewrichtsklachten. Daarnaast heeft de Sun stijl verschillende raakpunten met Qigong.

Welk effect heeft het Tai Chi for Energy programma op Dr. Paul Lam?

By | Tai Chi | No Comments

Dr. Paul Lam aan het woord:

Ik beoefen regelmatig verschillende vormen van Tai Chi. Ik geniet van de verschillende stijlen en van de verschillende vormen en de 15 Tai Chi for Health-programma’s. Ze zijn allemaal verschillend en hebben een grote diepte. Ik moet toegeven dat de vormen in Chen-stijl extra spannend zijn. De Chen 36 vorm, de Chen 56 vorm en de 36 Chen zwaard vorm zijn het meest complex en fysiek veeleisend.

Tai Chi for Energy (TCE) en TCE Deel II zijn samengesteld uit Sun- en Chen-bewegingen. Het zijn eenvoudigere programma’s, maar met heel veel diepgang. Tai Chi for Energy heeft drie bewegingen in Chen-stijl en drie bewegingen in Sun-stijl. Alle Tai Chi-vormen worden gekenmerkt door yin en yang. Dit zijn twee tegenpolen die met elkaar balanceren en elkaar harmoniseren. Door de yin en yang harmonie, ontwikkelt de Qi – de innerlijke levensenergie – zich. Qi circuleert door het lichaam en hoe sterker de Qi, hoe gezonder de persoon. Het activeren van Qi is het uiteindelijke doel van Tai Chi.

De manier waarop Tai Chi for Energy beide stijlen in balans brengt, zorgt voor bijna magische resultaten. Door dit TCE programma regelmatig te oefenen, worden mijn Chen- en Sun-vormen aanzienlijk beter. Hoe is dit te verklaren? Hoe meer ik deze vorm oefende, hoe meer diepte ik in deze vorm kreeg. Ik heb ontdekt dat de Chen-stijl, die krachtiger is, yang vertegenwoordigt en de zachtere Sun-stijl yin. Maar beide stijlen bevatten echter yang en yin in al hun vormen. Het mengen ervan is als het creëren van een dubbele helix van een spiraal.

Jaar na jaar wordt mijn gevoel van de innerlijke kracht van TCE en TCE Deel II voelbaarder. Het is heerlijk om deze sets te oefenen. Je weet niet hoe je de complexiteit van deze yin en yang-concepten volledig kunt begrijpen, maar volg gewoon de eenvoudige principes en blijf de sets oefenen en de kracht zal naar je toe komen.

Ik wil dit heerlijke gevoel dat je krijgt van Tai Chi for Energy, met meer mensen delen.