Ik vloei zoals het water in de rivier

By 13 November 2023Tai Chi
Dr. Lam: Hoe je Tai Chi verbeteren?

De ontwikkeling van Tai Chi is gebaseerd op de Chinese interpretatie van de wetten van de natuur en op de traditionele Chinese geneeskunst.

Het ultieme doel van het beoefenen van Tai Chi is jouw Qi – de interne energie die elk levend wezen in zich draagt – zo effectief mogelijk te gebruiken.

Als je Qi gezond, sterk en evenwichtig is, ben je het zelf ook.

Observeren hoe de natuur werkt, helpt ons om onze Tai Chi beoefening te verbeteren. Eén van die natuurwetten is hoe het water zich gedraagt, hét voorbeeld van de goede manier waarop je Tai Chi uitvoert.

Onze Qi, de levensenergie, vloeit zoals het water onder het oppervlak van een kalme rivier. Ook al is het wateroppervlak rustig, eronder stroomt een verborgen, immense kracht.

Wanneer jij je vloeiend beweegt zoals het water, groeit je energie en je Qi wordt sterker. Wanneer je echter de vloeiende bewegingen onderbreekt, stopt ook het stromen van je energie. Als je daarna de beweging hervat, moet de energie weer van het begin af opgebouwd worden.

Het beste is dus de Tai Chi bewegingen soepel, vloeiend, rustig en zonder onderbreking uit te voeren. Deze manier van bewegen heeft meer effect om je Qi te doen groeien.

Soepele, vloeiende bewegingen helpen je ook om je geest tot rust te brengen, om je meer sereen te voelen.

Vloeiend bewegen helpt je eveneens om je spieren op een veilige en comfortabele manier te rekken. Als je veel plotse en bruuske bewegingen uitvoert, is er meer risico op kwetsuren en ga je sneller over je lichamelijke limieten.

Je moet soepel bewegen en binnen je comfortzone blijven.

Tenslotte is soepel en vloeiend bewegen ook gewoon aangenamer voor lichaam en geest. Je zal meer genieten van het beoefenen van Tai Chi.

Denk aan het water en de stroming in de rivier. Als je ooit in een rivier valt, vecht dan niet tegen de stroming. Ook al lijkt de rivier kalm, de stroming beneden is veel sterker dan jij. Ga met de stroming mee en beweeg je geleidelijk naar de oever toe.

Dat geldt ook voor Tai Chi. Volg de wet van de natuur. Het zal je sterker, rustiger en meer sereen maken. Vechten tegen de natuur, tegen de aard van je lichaam en geest en omgeving heeft een tegengesteld effect.

Go with the flow. Het klinkt niet alleen logisch, het maakt Tai Chi effectiever en aangenamer.