Je Tai Chi verbeteren door mentaal jing te zijn en fysiek song

By 4 Augustus 2023Tai Chi

Om je Tai Chi te verbeteren, is het essentieel om regelmatig te oefenen, de Tai Chi-principes te begrijpen en ze te integreren in je oefensessies.

Volgens Dr. Lam is beoefenen van Tai Chi zoals een berg beklimmen. Naarmate je hoger op de berg geraakt, hoe mooier de uitzichten gaan zijn. Maar vergeet nooit wat Sun Lu Tang ooit zei: “Het gaat niet om het bereiken van de top van de berg, maar wel de reis er naar toe en hoe leuk die reis is.”

De volgende principes zullen ervoor zorgen dat je Tai Chi verbetert, zodat je op een hoger deel van de berg geraakt: jing (静), song (松), chen (沉) en huo (活). Deze vier principes vullen elkaar aan. Dus je hoeft niet volledig bedreven te zijn in de ene voordat je naar de andere gaat. Ze hebben een positieve invloed op elkaar, zodat je door vooruitgang te boeken bij de ene, alle andere ook verbetert.

Sommige van de onderstaande concepten zijn mogelijks op dit moment nog niet duidelijk voor jou. Laat dat je niet te veel afschrikken. Naarmate je verder komt, zul je ze beter begrijpen. Naarmate je niveau van Tai Chi verbetert, zullen de woorden een diepere betekenis krijgen.

JING

Jing betekent “mentale rust of sereniteit”. Denk aan de rust in je geest; denk aan rust van binnenin. Stel je voor dat je in een rustige omgeving bent, zoals aan een mooi meer of ergens boven op de berg. Als je dit regelmatig doet, word je al snel stil van binnen en kun je je concentreren op wat je lichaam aan het doen is. Een andere manier om jing te bereiken, is door meer opmerkzaam te zijn van je lichaam of in het moment te zijn.

Het zal tijd kosten om een ​​zekere mate van mentale rust te bereiken. Maar als je het eenmaal hebt bereikt, onthoud je de route. De volgende keer dat je oefent, zal je geest sneller in staat zijn om zich naar dezelfde toestand te verplaatsen, en zul je in staat zijn om door te gaan naar een hoger niveau. Jing verbetert de ontspanning. Het helpt je om je beter te concentreren. Dit verbetert op zijn beurt je evenwicht en verlicht de spierspanning. Het belangrijkste is dat het een ruimte creëert voor je qi (levensenergie), om te circuleren en te ontwikkelen.

De mentale rust van Tai Chi verschilt van sommige andere vormen van meditatie. Terwijl je van binnenin sereen bent, ben je je nog steeds bewust van je omgeving en in staat om de situatie om je heen op elk moment te beoordelen – ook met aandacht voor de omgeving. Een meer jinge mentale toestand zal je helpen om effectiever om te gaan met elke crisis in het echte leven. Als je het nodig hebt, kan het zachtjes tegen jezelf zeggen van het woord ‘jing’ je helpen om in die toestand te komen.

SONG

Song wordt vaak vertaald als “ontspanning”, maar het betekent meer dan dat in het Chinees. Het geeft een gevoel van loskomen van de gewrichtsvlakken en het rekken van de gewrichten. Stel je voor dat al je gewrichten van binnenuit zachtjes openen, loskomen of uitgerokken worden. Neem bijvoorbeeld je schoudergewricht. Als je dat gewricht voorzichtig uitrekt, voel je een klein kuiltje op de bovenkant van de schouder. Als je het schoudergewricht aanspant, verdwijnt het kuiltje.

Pas dit idee nu toe op andere gewrichten, natuurlijk zou je niet in staat zijn om nog een kuiltje te maken. Visualiseer dat ze loskomen. Maak in de bovenste ledematen uw ellebogen, polsen en vingergewrichten los door ze in de tegenovergestelde richting uit te rekken, bijna alsof je het gewricht voorzichtig opentrekt. In de wervelkolom moet de versoepeling verticaal zijn. Visualiseer je wervelkolom als een touwtje dat je voorzichtig aan beide uiteinden uitrekt. Strek voor de onderste ledematen je heupgewrichten en kniegewrichten voorzichtig naar buiten, zodat je benen een boog vormen.

Deze methode van losmaken vormt een soort gecontroleerde ontspanning. Song helpt je qi krachtig door de gewrichten te stromen, bouwt interne kracht op. Het zal ook je jing verbeteren. Wanneer je gewrichten meer ontspannen zijn, wordt je geest meer jing, en naarmate je geest meer jing wordt, zal het op zijn beurt je gewrichten verder ontspannen.

Probeer minimaal twee weken aan één principe te werken voordat je verder gaat met een ander. En kom regelmatig terug naar deze principes en je zult iedere keer andere en mooiere uitzichten ontdekken.

Geniet van je reis. Geniet van je Tai Chi.